Dette er en "steg for steg" guide for deg som er kandidat og skal ta jegerprøveeksamen. Denne guiden er skrevet med formål om å gi deg som kandidat den opplæringen og innføringen du trenger for å ta i bruk "Jegerprøveeksamen"-appen.

INNHOLDSFORTEGNELSE

1. Last ned appen

Første steg er å laste ned appen "Jegerprøveeksamen" i App Store eller Google Play.

2. Åpne appen

1. Åpne appen som du nettopp lastet ned fra App Store eller Google Play.

2. Du skal komme til denne siden. Dette er forsiden i appen. Her kan du velge å starte en eksempelprøve, logge deg inn, eller registrere deg som kandidat til eksamen.

3. Eksempelprøve

1. Trykk på "Start eksempelprøve".

2. Du skal bli sendt videre til denne siden. Du kan nå gå gjennom eksempelprøven for å teste hvordan eksamen kommer til å bli. En god øvelse før eksamen!

3. Om du allerede er logget inn i appen så kan eksempelprøven tas ved å trykke på menyknappen til høyre, og velge "Start eksempelprøve". Om du tar eksempelprøven logges du ut og blir sendt tilbake til forsiden i appen etterpå.

4. Registrer deg som kandidat for jegerprøveeksamen (kandidater som har norsk personnummer)

1. Klikk på "Registrer deg for jegerprøveeksamen".

2. Du blir sendt videre til side for å registrere personalia. Fyll inn fornavn, etternavn, fødselsnummer, e-postadresse, telefonnummer og adresse.

3. Sjekk at all informasjon er riktig utfylt, og klikk på "Registrer min profil og gå videre til oppmelding til jegerprøveeksamen". Det er viktig at fødselsnummer blir skrevet inn riktig!

4. Du kommer videre til side for oppmelding i den kommunen du ønsker å ta eksamen i. Velg fylke først.

5. Velg kommune.

6. Les informasjonen som står på siden. Her ligger kontaktinformasjon til ansvarlig for jegerprøveeksamen i kommunen du skal ta prøve i. Er du usikker på når det arrangeres prøver, eller har andre spørsmål, så kan personen som ligger registrert her kontaktes.

Når du har lest gjennom huker du av for "OK, jeg forstår at jeg må ta kontakt med instruktøren eller kommunen for å avtale tid for eksamen." Når du har gjort dette trykker du på knappen "Meld meg opp og gå til min side" for å fullføre oppmeldingen din.

8. Oppmelding til jegerprøveeksamen er nå fullført, og du skal få tilsendt brukernavn og passord på SMS og e-post.

5. Registrer deg som kandidat for jegerprøveeksamen (kandidater som ikke har norsk personnummer)

1. Følg samme fremgangsmåte som ovenfor for kandidater som har norsk personnummer. Når du er kommet til feltene for registrering av personalia huker du av for "Jeg har ikke norsk personnummer".

2. Du skal få frem et felt for D-nummer. Skriv inn D-nummer.

3. Har du ikke D-nummer må du kontakt Enovate Support. Har du ikke norsk personnummer eller D-nummer må brukeren din opprettes manuelt av Enovate. Kontaktinformasjon kommer opp i informasjonsboksen når du trykker på "Jeg har ikke norsk D-nummer".

6. Logg inn i appen

1. Du skal ha fått et brukernavn og passord tilsendt på e-post og SMS. Skriv inn dette i feltene for brukernavn og passord, og trykk på "Logg inn".

2. Du blir sendt videre til side for tokfatorautentisering. Skriv inn koden du fikk tilsendt på SMS og trykk på "Logg inn" for å gå videre til Min side.

7. Betal eksamensgebyr

NB! Man får ikke startet eksamen på eksamensdagen om ikke betaling er registrert. Det beste er om man har gjennomført betaling i forkant før man møter opp til eksamen. Eksamen koster 360 kr per forsøk.

1. Etter du har logget inn kommer du til Min side og kan betale eksamensgebyret. Klikk på "Gå til betaling".

2. Du skal komme til denne siden for betaling. Her velger du om du vil betale med kort, Vipps eller faktura.  Betalingen skal registreres umiddelbart etter betaling. Velger du "Betal senere" vil du motta faktura fra Riverty i etterkant.

3. Etter du har betalt beløpet og fulgt videre instrukser vil du bli sendt tilbake til appen. Går du tilbake til Min side vil du se at betalingsstatusen nå er oppdatert.

8. Mine kurssamlinger

Du kan følge med på framgangen din på kurset ditt i appen. Se skjermbilder og forklaringer nedenfor.

• Bilde 1 viser hvordan det ser ut i appen når man ikke har startet kurs enda.

• Bilde 2 viser hvordan det ser når man er registrert på et kurs, men ikke har vært på noen kurssamlinger enda (eller om instruktøren ikke har registrert deltakelse på kurssamlingene enda).

• Bilde 3 viser hvordan det ser ut når instruktøren har registrert deltakelse på kurssamlingene du har vært på.

• Bilde 4 viser hvordan det ser ut når kurset er fullført. Man får nå tilgang til å laste ned kursbevis.

9. Kursbevis

Når du har fullført jegerkurs vil du få tilgang til å laste ned kursbevis i appen. Kursbeviset brukes som dokumentasjon og bevis på at kurset er fullført.

1. Trykk på "Last ned Kursbevis". Denne er bare synlig om du har fullført og besått kurset.

2. Nettleseren på telefonen/nettbrettet ditt vil åpne seg. Kursbeviset vises som et nedlastbart dokument.

10. Start av eksamen

NB! Før du møter opp til eksamen er det viktig at du har betalt eksamensgebyret, og har fullført kurset. Er ikke dette klart på forhånd vil du ikke kunne starte eksamen.

1. Om kommunen har godkjent deg for eksamen vil du få opp "Start eksamen"-knappen.

2. Etter du har trykket på "Start eksamen" blir du sendt videre til side for verifisering. Her skal prøveleder verifisere at enhetskoden som viser på din skjerm stemmer overens med enhetskoden som viser på skjermen til prøveleder. Dette er for å kontrollere at det er din enhet som starter prøven.

3. Når prøveleder har verifisert deg i sitt system kommer du videre til denne siden. Du må vente til prøveleder har verifisert alle kandidatene før prøven startes.

4. Når prøveleder er klar og startet prøven fra sitt system vil du bli sendt videre til denne siden. Les gjennom informasjonen og velg hvilket språk/målform du ønsker å ta prøven på. Klikk på "Start eksamen" når du er klar. Prøvetiden starter først når du har trykket på "Start eksamen".

5. Du kommer til prøven. Du har 50 minutter på deg til å besvare spørsmålene.

11. Opplesning av spørsmål og svaralternativ

Opplesning av spørsmål og svaralternativ er tilgjengelig på norsk bokmål. For å spille av lyd, klikk på lydikonet til høyre (som markert i skjermbildet under. Lyden spilles da av automatisk.

NB! Lydikonet vises ikke i prøver som tas på nynorsk og engelsk.

12. Bokmerk oppgaver

Bokmerk oppgaver du ønsker å gå tilbake å se på før du leverer prøven.

1. Stå inne på oppgaven du ønsker å bokmerke. Trykk på "Legg til bokmerke" nederst på siden.

2. Du ser at knappen endres til grønn og at teksten endres til "Fjern bokmerke". Tykk på denne om du ønsker å

fjerne bokmerket. Du ser også øverst på siden at det står "Markert".

3. Du kan klikke på "Liste over alle sider" for full oversikt over alle spørsmål. Til høyre for oppgavene kan du se                 om spørsmålet er besvart eller ikke. Oppgaven er markert med grønn om du har bokmerket oppgaven.

13. Følg med på gjenstående prøvetid

Vis gjenstående tid underveis i prøven. Gjenstående tid av prøven kan vises ved å trykke på "Vis gjenstående tid" øverst på siden. Det vil da komme frem et klokkesymbol med gjenstående tid av prøven (minutter og sekunder).

NB! Prøven leveres automatisk inn når prøvetid er utløpt!

14. Avslutt og lever eksamen + sjekk resultat

1. Når du er ferdig og klar til å levere eksamen trykker du på den gule knappen "Avslutt og lever eksamen".

2. Når prøven er avsluttet og levert skal du få opp resultatet ditt. Du ser om du har fått bestått eller ikke, og hvor mange poeng du fikk.

3. Ønsker du å se resultatet ditt per kategori kan du trykke den grønne knappen "Se resultat per kategori". Du skal da få opp en liste som i prosent viser hvor godt du gjorde det i hver kategori.

4. Har du bestått prøven blir resultatet ditt sendt over til Jegerregisteret i løpet av natten, og du kan hente ut prøvebevis. Har du ikke besått prøven kan du ta ny prøve om 1 uke (7 dager).

15. Prøvebevis bestått eksamen

Prøvebevis kan lastes ned i appen etter fullført eksamen. Prøvebeviset ligger under "Prøvehistorikk" på forsiden etter du har logget inn med ditt brukernavn/passord.

1. Etter bestått eksamen kan prøvebevis hentes ut ved å trykke på "Avslutt og gå til Min oversikt".

2. Klikk på prøven som ligger under "Prøvehistorikk".

3. Du kommer til side for informasjon om prøven. Klikk på "Last ned diploma". Nettleseren åpner seg og du får opp prøvebeviset. Når du har lastet den ned får du det automatisk tilsendt til registrert e-postadresse.

16. Meld opp til ny prøve ved stryk

Om du strøk på eksamen kan du melde deg opp til ny eksamen. Du kan melde deg opp og betale eksamensgebyret umiddelbart etter du strøk, men det er ikke mulig å ta eksamen på ny før det har gått 1 uke (7 dager) etter du strøk.

NB! Du må betale nytt eksamensgebyr på 360 kr for hver gang du tar prøven.

1. Gå tilbake til oversikten din. Om du fikk "ikke bestått" på prøven vil det komme opp en knapp som heter "Meld deg opp på nytt" nede på siden. Trykk på denne for å legge inn ny oppmelding.

2. Etter du har meldt deg opp på ny kommer boksen for betaling frem. Trykk på "Gå til betaling" og betal eksamensgebyret. Eksamensgebyret må betales på nytt for hvert eksamensforsøk.

3. Er det færre enn 7 dager siden du strøk på eksamen må du vente til "karantenetiden" er over. Den gule boksen nede på siden viser hvor mange dager du må vente før du kan ta eksamen på nytt. Når 7 dager er gått vil du få opp "Start eksamen"-knappen nede på siden.

Er det lengre enn 7 dager siden du strøk på eksamen vil  "Start eksamen"-knappen komme frem umiddelbart.

4. Ta kontakt med kommunen om du ikke har fått tildelt ny dato for ny eksamen.

17. Endre eksamenskommune

Det er mulig å endre eksamenskommune om du har meldt deg opp feil, eller ønsker å bytte kommune.

1. Stå innlogget i appen og trykk på menyknappen oppe til høyre.

2. Velg "Endre eksamenskommune".

3. Velg først fylke, og deretter kommunen du ønsker å bytte til.

4.  Les gjennom informasjonen og huk av i boksen "OK, jeg forstår at jeg må tak kontakt med instruktøren eller kommunen for å avtale tid for eksamen"

Bekreft bytte av eksamenskommune ved å trykke på "Endre kommune".

5. Du har nå byttet kommune, og endringen skal være synlig på forsiden under brukernavnet ditt.

18. Rediger min profil

Om du har skrevet inn feil personalia når du opprettet kandidatbruker, eller har behov for å endre på noe, så kan det endres i appen. Du kan endre på navn, adresse, telefonnummer og e-post. Du kan også endra på språk/målform.

NB! Har du skrevet inn feil fødselsnummer/D-nummer må du kontakt Enovate Support. Har du skrevet feil fødselsnummer/D-nummer vil ikke resultatet sendes inn til Jegerregisteret når du har bestått prøven.

1. Klikk på menyen opp til høyre.

2. Klikk på "Rediger min profil".

3. Endre på det du ønsker å endre. Klikk deretter på "Lagre". Informasjonen oppdateres umiddelbart.

19. Logg ut

1. Klikk på menyen oppe til høyre.

2. Klikk på "Logg ut".

3. Du blir sendt til forsiden i appen.

20. Kontaktinformasjon Enovate Support

NB! Enovate er bare teknisk ansvarlig for systemet som er laget på bestilling for Miljødirektoratet. Vi besvarer kun spørsmål som er av teknisk karakter og direkte omhandler systemet. Spørsmål som ikke faller inn under kategorien "tekniske spørsmål" bes rettet direkte til Miljødirektoratet eller til dem du tok kurs hos.